Warmtescan huis woning appartement. Warmteverlies isolatie controleren spouwmuurisolatie dakisolatie gevelisolatie koude thermografie zwolle
Vocht onderzoek vochtinspectie vocht in woning thermografie-zwolle warmtescan
Vocht in dak thermografie zwolle dakscan warmtescan daklekkage
Thermografie Zwolle impressie website warmtelek warmtelekkage woningonderzoek

Warmtescan je huis energiezuinig, gasloos, efficiënt verwarmd, oftewel, alles wat hot is eind ’22 begin ’23. Tip van flip: Een isolatiecheck met warmtecamera!

Warmtepomp en hoge energierekening door een hoog verbruik?

Om energie te besparen en om aardgasvrij te worden, kiezen steeds meer mensen voor een warmtepomp. Die geeft echter pas écht rendement in een goed geïsoleerde woning met weinig warmteverlies. Daarom moet je altijd goed uitzoeken of een huis goed is geïsoleerd voordat je een warmtepomp installeert. Dat gebeurt vaak nog onvoldoende.

Hoe kan dat? Daar is toch de verplichte warmteverliesberekening voor?

“Klopt, een gecertificeerde installateur mag pas een warmtepomp plaatsen nadat er een warmteverliesberekening is uitgevoerd. Daarbij bereken je hoeveel vermogen er nodig is om een huis in alle seizoenen genoeg te kunnen verwarmen. Het idee is dat je warmtepomp niet te klein, maar ook zeker niet te groot is voor de benodigde warmte. Maar zo’n berekening is vooral gebaseerd op de isolatiewaarden van de in huis gebruikte bouwmaterialen in de ramen, de buitenschil, het dak – denk aan hout, steen, glas en kunststof.”

Energielabel, energieprestatie en warmteverliesberekening

De warmteverliesberekening gaat uit van tabellen en cijfers. Maar Uiteindelijk draait het om hoe je huis of gebouw in elkaar zit. De praktijk is dan ook weerbarstiger. Als jij triple glas in je huis hebt, maar de kozijnen zijn niet juist geplaatst, kan er tocht ontstaan langs de kozijnen. Dat gebeurt vaak. De verplichte berekeningen houden geen rekening met hoe alles is aangesloten op elkaar. Met een warmtebeeldcamera en de juiste voorbereidingen, is goed inzichtelijk te maken waar je concreet warmte verliest.

Combineer de (verplichte) warmteverliesberekening, het energielabel of de energieprestatie altijd met een warmtescan. Op basis van de temperatuurverschillen kan je zien waar de isolatie goed is en waar niet. Als je vooronderzoek laat uitvoeren met een warmtecamera weet je precies of er voor de plaatsing van een warmtepomp, nog aanpassingen nodig zijn aan je huis. 

“De warmtescan geeft een eerlijk beeld. Ontwapenend hoe ‘onzichtbare gebreken’ ineens visueel worden. Warmteverlies, kieren in isolatie, tocht langs plinten en kozijnen, warme leidingen etc. Alleen al preventief is het waardevol om een warmtescan af te nemen.”

Tom

Thermograaf, Thermografie Zwolle

Warmtescan in de praktijk!

We beginnen altijd met een een verwarmde woning. Voor het onderzoek mogen tijdelijk alle ventilatieroosters dicht. Kort voor het onderzoek gaat de verwarming uit en dan zien we precies waar de koude de woning als eerste treft. Daarvoor lopen we langs door de hele woning. Screenen we de plafonds, de muren, kozijnen, deuren en vloeren. Hierbij duidden we temperatuurverschillen door uit te sluiten of het koude, tocht of vocht is wat er zit. 

Een voorbeeld?

“Bij een uitbouw zie je soms dat de vloerverwarming in dat deel van het huis anders werkt dan in de rest van de woning. Onder het huis zit vaak een kruipruimte, maar onder een later gemaakte uitbouw doorgaans niet. Die heeft een vloerplaat die meer kou aanneemt. Met de warmtecamera zie je zulke verschillen meteen. Het helpt je dus direct bij het inregelen van de vloerverwarming. Maar ook lekdetectie, het controleren van de buitenschil zoals het dak – alles is mogelijk. We gebruiken het zowel voor vooronderzoek als voor controle achteraf.”

Kan iedereen met een warmtebeeldcamera aan de slag?

Voor het gebruik, is een training aan te raden. Ik zat voor mijn certificering op de opleiding. Je leert dan dat je niet zomaar de camera aan kan zetten en aannames kan doen. Dat risico heb je natuurlijk wél, wanneer mensen zonder know-how een camera weten te bemachtigen. Je stelt een camera bijvoorbeeld in op de emissiviteit van het object, de relatieve luchtvochtigheid en de gereflecteerde temperatuur. 

Hoe reageren klanten op de warmtecamera?

Iedereen raakt altijd lichtelijk gefascineerd. Alle kleuren, wat zegt het en hoe heftig is dit kleurverschil? Daarom beantwoord ik altijd veel vragen en krijgen klanten heldere tekst en uitleg. Tijdens en naderhand. Met een beetje uitleg over de camera en ondertiteling bij wat we terugzien in de woning, hoor ik meestal ‘Wauw’, ‘Je ziet er echt alles mee’ en ‘O, ja!’. 

Over Thermografie-Zwolle TZ Expert in warmtebeeld en warmtescans dronethermografie

Pin It on Pinterest